I weekenden den 15.-17. september fandt Rethink Activism Folkefestival sted på Sydhavnen i Aarhus. Her havde de gentænkende aktivister forvandlet det gamle industriområde til en ”by i byen” med skole, rådhus, værested, fabrik og meget mere. Litterær Lounge var med og bidrog om søndagen med ”Litterær Formiddagssamling” og ”Lig og Lyt”.

 

Historiefortælling og højskolesange

Der hænger farverige flagguirlander over den smalle gade, som leder ind til en af Folkefestivalens subkultur-scener, Meet Shop. Fra en bod i hjørnet spreder sig fristende dufte af syrisk brunch fra SattelitKøkkenet, og på en industriel repos står formiddagens vært Daniel Boysen bag en mikrofon og mellem to højtalere klar til at byde velkommen til den tidlige begivenhed.

”Det bliver skønt” siger han. ”Bortset fra der, hvor vi synger for”.

 

 

Sædvanligvis bliver oplæsningerne hos Litterær Lounge krydret med musik mellem forfatterne, men i dagens anledning er musikeren blevet sparet væk til fordel for højskolesange – og de frivillige hos arrangørfællesskabet har lovet at synge for. Dette foregår foran reposet/scenen, hvorfra de (u)skønne stemmer spreder sig ud til et istemmende publikum. ”Septembers himmel er så blå” blev der sunget, og det var den bestemt også.

 

 

Inden vi starter på fællessangen, går den første forfatter på scenen. Brian P. Ørnbøl har udgivet talrige digt- og novellesamlinger, men til denne tidlige oplæsning vurderede han, at hans seneste udgivelse med børnerim, ville være mest passende – for selvom ”Ormen Werner” er skrevet til børn, virker den også særdeles godt på voksne. Særligt rimet ”Verdens Bedste Rim”, hvor publikum rimer med, passer lige ind i stemningen til formiddagssamlingen.

 

 

Efter Ørnbøls oplæsning og første fællessang, blev publikum taget med ud på en rejse. Dea Sofie Kudsk var oplæser/rejseguide, da hun læste op fra sin debutroman ”Bogotana”, som betyder en kvindelig beboer i Bogota, hovedstaden i Columbia, hvor bogens historie finder sted. I stykker Kudsk læser op, er hovedpersonen sammen med en maler og en digter, hun køber blomster, hun aldrig har set før, med dufte hun ikke kender, hvilket også er et godt billede på den eksotiske tekst, som tager lytterne med på eventyr.

 

 

Formiddagens sidste oplæser skiller sig ud, ved ikke at læse op. Thomis Kirk er historiefortæller og storyslammer. Hans fortællinger bevæger sig rundt i genren vestjysk magisk realisme, en genre, der ikke kan beskrives, men skal opleves. Publikum var heldige at opleve det til Folkefestivalen, heldige fordi, hvor skulle man ellers høre en historie om en gedde, der spiser leverpostejmadder?

 

Ord og brevskrivning

Dagens andet arrangement fra Litterær Lounge er i samarbejde med Frontløberne og Post a Letter | Aarhus. Nanna Martinus og Sif Orall Friis Scherrebeck læser op. Det særlige ved dette arrangement, er, at de står i et andet rum, mens publikum ligger på madrasser i ”blackboxen”; nogle lukker øjnene, andre skriver breve.

 

 

Til mange oplæsninger er der fokus på forfatteren, som optræder på scenen. Med dette åbne lytte-rum sætter arrangørfællesskabet fokus på ordene i stedet. Den første forfatter er Sif, der læser nogle smukke, flygtige billeder fra en roman, hun arbejder på. Publikum lytter intenst i mørket, lader sig synke ind i ordene.

 

 

Nanna læser op fra sine engelske digte ”Shadows of Amstardam”, der netop er udkommet. Et stemningsskift – både i form og sprog – som tiltrækker en ny, mere international målgruppe. En god konstrast mellem prosa og poesi i først halvdel af arrangement.

 

 

I den mellemliggende pause skynder folk sig ud i septembers sol, forsyner sig med Fritz-Cola og suger en hurtig cigaret. Tilbage i ”blackboxen” ligger folk sig til rette, gør klar til anden runde af oplæsningerne, hvor forfatterne bytter rækkefølge.

 

 

For publikum fungerer denne oplæsningsform rigtig fint, for forfatterne er det udfordring; det istemmer både Sig og Nanna sig bagefter, da vi sidder og summer over dagens strabadser. Men de vil gerne læse op på den måde igen – og flere fra publikum forklarer, at de allerede glæder sig til næste gang.

 

Tekst: Nanna Westergaard og Daniel Boysen

Foto: Mariana Gil