Enhver god historie begynder i regnvejr. Sådan lyder en linje i et af de digte Martin ‘Tidsrøver’ Nørgaard læser op til eftermiddagens Litterær Lounge. Det bedste, denne historie kan begynde med, er en smule støvregn, en masse fredagsøl og tre skarpe forfattere.

Det er fredag den 16. februar og Litterær Lounge besøger KaserneBaren, hvor en god fredagsstemning allerede er ved at sprede sig gennem lokalet. Der bliver knappet øl op i baren, der bliver spillet brætspil rundt omkring i lokalet, og den løse snak spreder sig og blander sig med lydene fra bandet, der er ved at stemme deres instrumenter. Inden længe bliver fredagshyggen opgraderet, når øllene får selskab af en oplæsningsrække bestående af Anna Klahn, Martin ‘Tidsrøver’ Nørgaard og Tobias Dalager.

 

Et smugkig i støbestenen

Eftermiddagens to første forfattere læser begge op af et projekt, de for tiden har i støbeskeen. Anna Klahn, som debuterede med digtsamlingen Fra den afdødes hus i 2015, læser små brudstykker op fra, hvad hun selv beskriver som, et ”romanagtigt projekt”. Brudstykkerne er alle meget forankrede i Aarhus, og nævner steder som Café Englen og Vesterbro Torv, mens de to mennesker, hvis forhold fortællingen følger, virker noget mindre forankrede. Klahns oplæsning starter nemlig meget rosenrødt med en forelsket fødselsdagsfejring men ender i bitre skænderier og en form for klinisk hospitalsstemning, der hænger let i luften, selv når vi ikke befinder os på sygehuset.

 

Også hos Martin ‘Tidsrøver’ Nørgaard får publikum en smagsprøve på et endnu uudgivet projekt, denne gang en digtsamling, som skal følge op på Nørgaards debut Dagene løber halt fra 2015. Teksterne drejer sig en del omkring naturen, balancerende mellem en til tider nærmest naturvidenskabelig tilgang og til andre tider en mere spirituel eller ligefrem religiøs vinkel, samtidig med at teksterne har deres helt jordnære tidspunkter, med benævnelser af fx billetten til Voxhall eller en lottokupon.

 

Ordtopier og jazz

Eftermiddagen bliver sluttet af med oplæsning fra poetry slammeren Tobias Dalager, der udover at starte med at skåle med publikum, også indleder med at læse et nyt digt op. En del af Dalagers oplæsning herefter bærer en del præg af interaktivitet, særligt da han læser et digt op om en mand og en kvinde, som han har fået publikum til at hjælpe sig med at skrive, da han inden dagens begivenhed har delt små sedler ud til de tidligt fremmødte. Afslutningsvis og ganske passende i dagens anledning afslutter han med at læse op fra sin ”Ordtopi”, der handler om en fremtid, hvor ord bliver ”rasende populære”.

 

Imellem oplæsningerne bliver der i sædvanlig Litterær Lounge-stil spillet musik. Musikken er i dag leveret af Hjalte Hviid Mikkelsen på klaver, der sammen med en bassist, guitarist og saxofonist spiller lækre, loungede jazztoner til de små intermezzoer mellem oplæsningerne. Efter Dalagers oplæsning spiller de fire jazz-drenge et par ekstra numre, hvorefter både ord og jazz igen bliver erstattet af snak og øl, mens den loungede stemning stadig hænger i tøjet, da vi igen går ud i støvregnen og videre i byen.

Ord: Nanna Westergaard
Foto: Mariana Gil